dinsdag 13 mei 2014

Rijk? Dan meer werken.

Je zou denken, hoe meer geld je verdient, hoe minder je hoeft te werken. En  dus hoe meer tijd je hebt om leuke dingen in het leven te ondernemen. In de vorige eeuw herkende je armoede aan het aantal uren dat iemand moest werken. Dus dat zou nog steeds wel zo zijn, toch..?

Nee dus. In dit artikel staat dat dit tegenwoordig niet meer opgaat. In het kort komt het erop neer dat vrije tijd "duur" geworden is. Als je veel verdient, wil je ook "dure" dingen doen tijdens je vrije tijd. Dit komt voort uit de gemaksindustrie. Ook is de "kloof" tussen een rijk iemand met veel uren (die veel geld per uur krijgt) verdiend, groter dan vroeger. Dus, er is minder nivellering. Meer werken loont meer als je rijk bent.

Dit artikel komt uit de USA, maar ik zie dit ook in Nederland.

2 opmerkingen:

  1. Grappig artikel, voor de zin over vrije tijd:
    "On the flip side, leisure is no longer a sign of social power. Instead it symbolises uselessness and unemployment." Grappig ook dat men vroeger aan iemand kon zien hoe arm hij was aan de uren die hij werkte. Bij ons op het werk zie ik het ook aan mensen die veel uren maken. Veel mensen vergissen echter hard werken met inefficient werken.

    Ons hele pensioenstelsel is toch ook gebaseerd op consumeren: hoe meer je verdient hoe meer je geacht wordt te consumeren, ook na je pensioen. Wie heeft dat ooit bedacht?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De tijd op je blog klopt niet helemaal, het is nu 20:29

    BeantwoordenVerwijderen